Podcast sobre el gas radó

Què és el gas radó i com contrarestar els seus efectes

Teniu a la vostra disposició, des de la web d'ivoox, un pòdcast sobre el gas radó i com contrarestar els seus efectes.

En aquest pòdcast, on intervenen, Borja Frutos, doctor arquitecte i responsable del grup de recerca Sistemes constructius i habitabilitat en edificació de l'IETcc, juntament amb Jordi Marrot, responsable de l'Àrea Tècnica del Col·legi d'Arquitectura Tècnica de Barcelona i Gema González, enginyera de Producte de la gamma d'impermeabilització en Sika España, debaten sobre la problemàtica del gas radó en l'edificació i possibles actuacions per contrarestar els seus efectes.

Podeu trobar el pòdcast al següent enllaç.

 

broken image

Què és el Gas Radó?

És radó un dels 7 gasos nobles que hi ha a la taula periòdica dels elements. És l’únic de caràcter radioactiu. La seva presència és indetectable: que no té olor, color ni gust. Són necessaris instruments de mesura per revelar la seva presència.

Sorgeix de la desintegració de l’urani contingut en algunes pedres, com el granit i la pissarra, entre d’altres. Aquesta desintegració dóna lloc al radi, i aquest, al radó, ja com a gas.

El pas de sòlid a gasós permet al radó entrar per fissures als fonaments i soterranis de les nostres cases, on podem trobar-lo concentrat.

El Gas Radó i el Càncer

El radó va ser classificat com a cancerigen el 1988 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
L’evidència científica ens diu que l’exposició al radó produeix càncer de pulmó.
És la segona causa de càncer de pulmó després del tabac, la primera a no fumadors.
A Espanya cada any hi ha 30.000 nous casos de càncer de pulmó, dels quals 4.500 ocorren entre persones que mai no han fumat. L’OMS atribueix al radó entre un 3% i un 14% dels càncers de pulmó.
Per a l’OMS, el màxim nivell acceptable de radó en habitatges és de 100 Bq/m2

Normatives

El 2013 la unió europea (UE) legisla per primera vegada respecte al radó en habitatges i estableix l’obligació als estats d’elaborar un pla nacional contra el radó per protegir la població.

El novembre del 2019, Espanya va entrar en risc de multa per no adaptar la seva legislació i va rebre un últim avís per fer-ho abans de 2 mesos.

A finals de desembre del 2019, l’últim dia feiner de l’any, Espanya va publicar una reforma del Codi Tècnic d’Edificació, la llei que dicta com s’han de construir els edificis, per tal d’esquivar la sanció.

Des de llavors, el màxim nivell acceptable de radó en habitatges, en sintonia amb la UE, és de 300 Bq/m2

Encara falta per aprovar el pla nacional contra el radó.

broken image

Més informació

El juliol del 2013 el consell de seguretat nuclear va publicar el primer mapa que delimita les zones més exposades al radó de la península.

S’hi pot apreciar l’afectació a la Zona del Maresme, part de l’interior prelitoral i zones del pirineu.
Són zones fonamentalment granítiques.

Consultoria

T'assessoraré personalment i et posaré en contacte amb professionals per solucionar l'entrada del gas a casa teva.

T'assessoraré personalment i et posaré en contacte amb professionals per solucionar l'entrada del gas a casa teva.
va.